Wednesday, January 30, 2008

Kabak Ezme

Malzeme: (Birkaç kişilik)
Orta boy, 3-4 adet kabak

Yoğurt
2-3 diş sarımsak
Yeteri kadar tuz
Dere otu (tazesi makbul ama kurusu da olur)

Kabakları soyduktan sonra iki-üç parçaya bölerek bir tencerede kaynatın. Aşırı kaynatmak yerine, çatal kolay batmaya başladıktan sonra, yine çatalla kolay ezileceğini düşündüğünüz ama kendiliğinden dağılmayacak o noktaya kadar kaynatın. Tencereniz sıkışık nizam doluysa arada kabakları çevirerek her yanlarının güzelce yumuşamasına müsaade etmenizde yarar var.

Kaynatma işlemi tamama erdikten sonra kabakları bir süzgüye alın, üzerlerinde ince yarıklar açarak, hem içlerinde toplanmış fazla suyun akmasına, hem de biraz soğumalarına izin verin.

Bu arada sarımsakları ayıklayıp tahta havanınızda biraz tuz ile dövün - adamı söz, sarımsağı tuz öldürür, derlermiş; dövme işlemini sarımsak vıcık vıcık olana kadar değil, hani sarımsağın liflendiği, yapışkan yağını ve kokusunu salıp liflerin dolaşık dolaşık olduğu ön-püre durumuna kadar sürdürün. Bu kıvamı tutturabilmek için tokmak vuruşlarını hınçla ve lüzumsuz sayıda değil, itinayla, bakarak, sarımsağı fışk diye öksürtüp dağıtan tek hamleler şeklinde ve en az sayıda olacak şekilde ayarlayın. Bu işlemi burnunuzla yönlendirmenizde yarar var; koku kesif olmalı.

Bu arada süzgüdeki kabaklar su yükünü salmıştır; onları kaba aktarın. Şöyle çatalla, yalan yanlış, kendinizi kaptırmadan biraz ezin. Sarımsağı ezdiğiniz havan tokmağıyla ezmenin üzerini biraz boyayın. Küçük bir kaşıkla kalan sarımsağı ezme kabağın karıkları içine gömerek ekim yapın. Bu sırada fazla ekşi olmayan yoğurdun birikmiş suyunu şürülüp diye için ve gerisini İtalyan dondurması gibi ezmenin üstüne indirin. Tabii yoğurt dondurma gibi spirallenerek inmez, toprak kaymasına benzer bir tarzda dökülecektir. Yine çatalla alt-üst ederek yoğurdu ezmeye yedirin. Kabağın pastel yeşili, yoğurdun mika beyazıyla her noktada muntazam bir şekilde açık bir ton alana kadar bu işleme devam edin. Yoğurdun eksik olduğunu düşünüyorsanız eklemenizde hiçbir sakınca yok.

Ezme yoğurda güzelce yedirildi mi; yedirildi... Kuru dere otunun nasıl karıştırılacağına gelelim şimdi; ezmenin üst yüzeyinde, dışı kabın seramiğine değen bir çember oturuyormuş gibi hayal edip ortasına dere otunu sepeleyin. Dere otu yığılmamalı, mümkünse yakın nizam ve homojen olarak, tek tane halinde düşmeli... Şimdi, bu güzel coğrafyanın hafif tepelik ve en yoğun otlu yerinden başlayarak birkaç sürüş darbesiyle dereotunu ezmeye yedirin.

Evet efendim, ezme hazırdır... Balık ve tavukla iyi gidiyor, artan olursa buzdolabında formundan çok kaybetmeden bir gün duruyor.

Afiyet bal olsun!

(previously published in Araf Dergi No.22 October 2000)

No comments: